Üdvözlöm Hornyák-Sebestyén Attila csáládfájánál

Még a múlt évezredben kezdett el érdekelni, hogy kik voltak az őseim, kik azok, akiknek a génjeit örököltem.

1999-ben leültem hát anyai nagymamámmal beszélgetni és 2 délután alatt össze is szedtünk több mint 300 nevet, akik a családhoz tartoztak vagy tartoznak.

Érdekes volt több mint 150 évet visszamenni az időben, érdekes volt hallgatni a történeteket.... Persze, nem maradhatott el a fényképek nézegetése sem és ekkor derült ki, hogy 2 szépszülőmről még fényképek is vannak, ami szinte hihetetlen volt számomra....

Azóta nettó időben számolva több hónapot töltöttem a családfám kutatásával, az levéltárak sötétjében mikrofilmet tekergetve, az interneten az online adatbázisokat böngészve.... és ez lett az eredmény.

 

 

-kedvenc megjelenítési formám, amiben a lányom eddig fellelt több, mint 460 felmenőjét jelenítem meg egy ábrán


-anyai ági felmenőimet ezen a grafikonon tudod megnézni

-apai ági felmenőimet ezen a grafikonon tudod megnézni

-a teljes családfám pedig itt található grafikus formátumban

-a teljes családfám skálázható grafikus formátumban

-a felmenőim skálázható grafikus formátumban

-a vérrokonaim skálázható grafikus formátumban

-a lányom felmenői skálázható grafikus formátumban

-a lányom felmenői újszerű, 3D-s grafikus formátumban

News
Nagyapám szovjet hadifogsága
Wednesday, February 8, 2023 9:02 AM

Hosszú évekig kerestem dokumentumokat nagyapám (Csányi Mihály) szovjet hadifogságáról, sikertelenül. Az Ő és Mamám elbeszélése alapján annyit tudtam, hogy a Kaukázusban volt 2-3 évig, 3 nap volt a hajóút a Fekete-tengeren és annyira megutálta a tengert az alatt, hogy utána nem is volt hajlandó még a közelébe sem menni:-( Illetve még arra emlékszem, hogy azt mesélte, hogy erdőben voltak....

A hadifoglyok debreceni fogadóállomás (ahova visszaérkeztek) adatbázisában sem találtam semmilyen adatot, de pl. a fivérét igen. Aztán egyszer csak, sok keresgélés után megtaláltam itt. A személyes adatok stimmeltek, de Csanád vármegyében nincs Koriszta járás és Fészerlak település, ezt írták el és ezért nem találtam eddig.

Szóval: 1945. május 10-én esett fogságba az ausztriai Unterhaid-ban, majd a 223-as táborba került, Azerbajdzsánba. Itt 2 helyszín lehetséges a hadisir.hu alapján: Hanlari vagy Kirovabad. Én az elsőt tartom valószínűnek, az erdős történet miatt.

Majd 1947. augusztus 13-án átadták a 176-os táborba, ami már hazafelé volt, Foksányban

Family DNA
Monday, July 8, 2019 6:12 PM

Az idén elvégeztettem egy családfával kapcsolatos DNS vizsgálatot, aminek az eredménye:

75% kelet-európai

12% dél-európai

7% nyugat- és közép európai

5% kis-ázsiai

1% közel-keleti vagyok.

Talán az egyik ősanyám összeszűrte a levet egy török janicsárral, akinek volt egy jordán őse? Ki tudja.... :-)

-itt a genetikai összetételemet találod grafikusan

-itt anyai ágam útvonalát Afrikából

-itt pedig apai ágam útvonalát szintén onnan.

Eredetem apai ágon: "Haplogroup I dates to 23,000 years ago, or older. The I-M253 lineage likely has its roots in northern France. Today it is found most frequently within Viking/Scandinavian populations in northwest Europe and has since spread down into Central and Eastern Europe, where it is found at low frequencies. Haplogroup I represents one of the first peoples in Europe."

Eredetem anyai ágon: "H1b is detected at its highest frequency in Eastern Europe and North Central Europe. It is also found in about 5% of haplogroup H lineages in Siberian Mansis. This branch is about 14,000 years old, and while some H1b samples have been found in the Near East, they may be present there due to more recent migrations from Europe."

Bánszki Tamás
Monday, July 8, 2019 6:11 PM

A sok kutatás során egyelőre egyetlen "híres" rokonra bukkantam: Bánszki Tamásra, aki földeáki tanár és festő volt. Wiki cikk itt, képeiből itt láthatsz párat.

Hornyák név eredete
Monday, July 8, 2019 6:10 PM

1. A Révai Lexikon szerint "az északnyugati felvidék tót lakói, kik mint drótosok, üstfoltozók stb. szoktak vándorolni."

2. A Tolnai világlapja (1914) szerint "így nevezik a vágvidéki tótokat, akik tutajozásból, fa-szállításból élnek. A tisztaságról fogalmuk sincs s ők is rendkívül iszákosak."

3. Jelentése a Családnevek enciklopédiája szerint

Hornyák-Sebestyén Attila családfája