Üdvözlöm Földeák község családkönyv adatbázisánál

Ezen az oldalon Földeák község születési-, házassági- és halotti anyakönyvi adatait találja meg, kereshető formában. Az adatbázis alapvetően a Mormon Egyház által, az 1950-60-as években fotózott anyakönyvi másodpéldányok adatai alapján készültek (link itt: Földeák), az ott található születési és házassági anyakönyveket dolgoztam fel (sok személynél a Jegyzetben meg is található a link az online anyakönyvi bejegyzéshez /a megtekintése ingyenes regisztrációhoz kötött/).

A cél az, hogy Földeák volt lakosai közötti rokoni szálakat feltérképezzem és megjelenítsem e felület segítségével. 

Az adatbázis létrehozásának menete:

  • familysearch.org-ról letöltöttem, illetve felrögzítettem a 1723-1920. közötti földeáki születési anyakönyvi adatokat /22.532 rekord/
    • kijavítottam az elírásokat és a hibákat /még mindig van, de szerintem már jelenleg 99%-ban pontos/
    • egyszerűsítettem a neveket a jobb kereshetőség/azonosíthatóság miatt (pl. Rosa, Róza, Rozál, Rozália=Rozália; Rákoci, Rákóci, Rákóczi, Rákóczy=Rákóczi), az eredeti írásmódot az adott személynél/eseménynél levő jegyzetben található linken lehet megnézni (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)
  • a születési adatokat családokba rendeztem /azonos nevű szülők gyermekeinek csoportosítása, 11,045 család/
  • a családok szüleihez elkezdtem megkeresni a házassági anyakönyvi adatokat, hogy be tudjam azonosítani a szülőket a születési anyakönyvben és ezáltal összekössem a különböző generációkat

Jelenleg az adatok feltöltése, feldolgozása itt tart. A be nem azonosított szülők külön személyként vannak bent az adatbázisban, így fordulhat elő, hogy az adatbázisban kb. 1.5x annyi személy van, mint amennyi az adott időszakban született.

Hogyan használd ezt a családkönyvet:

-ha egy konkrét személyt keresel (az összes 1723-1920. között Földeákon született/anyakönyvezett személy benne van), akkor a fenti keresőbe írd be a személy nevét és ha még több adatot tudsz róla, akkor azt is (pl. ha Bajusz Máriát keresed, aki 1901-ben született, akkor azt írd be, hogy "Bajusz Mária 1901"; ha azt a Bajusz Máriát keresed, akir Szabó Mihály felesége volt, akkor így írd bele a keresőbe: "Bajusz Mária Szabó Mihály"): a keresés eredményére kattintva pedig meg tudod nézni a konkrét személy adatait, családját, felmenőit, leszármazottait stb. A jegyzetekben pedig általában ott van a link, amin eléred az anyakönyvi bejegyzést is (ha van)

-ha egy család története érdekel, akkor a Listák/Ágak menűpontot válaszd ki és írd bele a családnavet (pl. a Bajusz családot itt éred el)

-ha kiválasztottál egy személyt, akkor érdemes az Ábrák menűpontot is megnézni, sok jó megjelenítési forma található ott (pl. itt van Bajusz Mária dédnagymamám ősei legyező formában)

-egyik kedvenc megjelenítési formám

-illetve lapozz lentebb ezen az oldalon, illetve nézd meg a GYIK-ot is, sok érdekes gyűjtést, személyt találsz ott is

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van: attila@hornyak.hu

 

Minden jog fenntartva - Hornyák-Sebestyén Attila - 2023 - Az itt megjelenített adatok, kapcsolatok további publikálása előzetes engedélyhez kötött

News
Katonai nyilvántartási jegyzékek (sorozások) 1869-1900 feldolgozása
Wednesday, November 23, 2022 2:41 PM

Elkezdtem feldolgozni a sorozási jegyzékeket és ezekből sok érdekes adat kinyerhető, hiszen sok adatot felvittek sorozáskor (1845-ös születésúektől kezdve). 

Itt találtok statisztikákat a sorozottak magasságáról, foglalkozásáról, írástudásáról és alkalmasságáról (spiler: kb. 30%-a volt alkalmas katonai szolgálatra, volt, akinek hiányzott a bal heréje, azért nem volt alkalmas...)

A részletes adatok pedig itt: azon földeáki fiatal férfiak listája, akik:

-katonai szolgálatra alkalmasnak lettek nyilvánítva

-katonai szolgálatra alkalmatlannak lettek nyilvánítva

-katonai szolgálat alól fel lettek mentve

-tudtak írni/olvasni

-nem tudtak írni/olvasni

-akiknek megadtak magassági adatokat

-akiknek megadtak mell körméretet

-akiknek megadtak foglalkozást

Hajdanvolt Földeák
Tuesday, August 23, 2022 2:05 PM

Hajdanvolt FöldeákA 2022 tavaszán megjelent HAJDANVOLT FÖLDEÁK – helytörténeti cikkek és tanulmányok című gyűjteményes kötet Horváth Mihály könyvtáros, helytörténeti kutató két évtizedes munkásságának összegzése. A kutatások fő bázisa az országos szinten is jelentős folyóirat-archívummal rendelkező szegedi Somogyi-könyvtár volt. A kiadvány 31 fejezetét gazdag képanyag és egy színes melléklet illusztrálja. A keményborítós, műnyomópapíros, míves kivitelű könyv az 1850-es évektől a XX. század második feléig nyújt betekintést a régi Földeák mindennapjaiba, ünnepeibe. Elfeledett arcok, emberi sorsok elevenednek meg a kötet lapjain. A szerző nem titkolt szándéka, hogy a falu közszereplőin túl a „kisembereknek” is emléket állítson. A személynévmutató közel másfél ezer nevet tartalmaz, így feltételezhető, hogy sok falubeli vagy elszármazott rálelhet valamelyik felmenőjére a könyvben. A kötet Földeák bemutatásán keresztül általánosságban is képet ad a dél-alföldi falvak mindennapjairól a XX. század elején.

Teljes szövegű hozzáférés a könyvhöz a Csongrád-Csanád kincsei oldalon

Hajdanvolt Földeák – helytörténeti cikkek és tanulmányok. Szeged, Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, 2022, 390 oldal, 25 cm

A kiadását támogatta a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap.
Kedvezményezett: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Csongrád-Csanád Megyei Identitás erősítése, TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001

Földeákiak csoportjai különböző szempontok szerint
Friday, November 15, 2019 7:54 AM

Ez első bejegyzések az anyakönyv különböző részein

Az anyakönyvekben fellelhető örökbe fogadottak listája.

Az anyakönyvekben fellelhető névváltozások listája.

Leányanyák gyermekeinek listája. Érdekes, hogy az 1800-as évek végére mennyire megnőtt a törvénytelen gyermekek száma

Ikrek, ezen belül 3as ikrek

Az 1730-as összeírásban szerepel a házaspár férfi tagja

Az 1732-es összeírásban szerepel a házaspár férfi tagja

Gyászjelentésekben fellelhetők listája.

Nem természetes halállal meghaltak listája

Háborús hősök listái

Nemesek, akiket valamilyen anyakönyvi esemény köt Földeákhoz

Azon személyek listája, akiknél az apa vezetékneve különbözik az adott személy vezetéknevétől

Halva születettek

Árván maradtak 14 éves koruk előtt

A szülők házasságnak napja előtt születettek

80 év feletti kort megéltek90 év feletti kort megéltek (adatokkal alátámasztva)

Elváltak

Különleges megjelenítés, kicsit lassú, de érdekes így látni, hogyan keverednek a generációk, családok (alap esetben a Csányi-Varga-Kocsis-Bakacsi-Szabó-Nádasdi-Bajusz-Sípos családok /ükszüleim/ vannak megjelenítve)... a bal felső sarokban van egy menű, ott több nézet (csoportosítás) is elérhető: családok, születési helyek stb... 

Egy másik különleges, egyedi és újszerű 3D-s megjelenítés, amelyben a földeáki gyökerű felmenőim találhatók meg.

Legtöbb földeáki születésű leszármazott
Tuesday, October 1, 2019 7:48 AM

A következő személyeknek van - a feldolgozás jelen állása alapján - van a legtöbb földeáki születésű leszármazottja:

A Rakonczai István-Martonosi Judit házaspárnak (mindketten az 1700-as évek elején születtek) van a legtöbb azonosított utóda; több, mint 5200, 1720-1920 között Földeákon született személy mondhatja el, hogy ők voltak az ősei. Az 1910-es években Földeákon születettek 40%-a az Ő leszármazottjuk volt. 

3000 feletti leszármazottja a következő pároknak volt még: Megyesi János-Török Sára, Szalma György-Csorba Erzsébet, Nádasdi József-Végh Katalin

Legtöbb gyermeke (21) Kurunczi Józsefnek volt.

Legtöbbször - 5x -  Soós János házasodott.

Feltérképeztem a vérrokonaimat is: itt lehet megnézni, hogy az adott évtizedben születettek közül mennyi ember volt a vérrokonom: az 1900-as évek elején Földeákon születettek 70%-val vérségi kötelék fűz össze.

Földeák a neten
Tuesday, September 10, 2019 11:18 PM

Középkori és újkori összeírások Földeákon

Az 1700-1800-as években nem voltak utcanevek, hanem számozással azonosították a házakat. Ha kíváncsi vagy, hogy az 1881-es házszám (amit az adott személy melletti jegyzetben található linken megnyíló anyakönyvben találhatsz) most melyik házat jelenti, akkor kattins erre a térképre.

Rózsalakodalom, ahol nagymamám volt 1944-ben a Rózsamenyasszony

Földeák a wikipedia-n

A 100 magyar falu sorozatban megjelent Földeák könyv online

Horváth Mihály: Hajdanvolt Földeák

Földeák a korabeli sajtóban

Földeáki gyászjelentések

Földeáki temető híres halottai

Régi térképek Földeákról

A mai Földeák felülről

Híres Földeákiak
Friday, August 30, 2019 11:25 AM
Návay családfa
Wednesday, August 14, 2019 2:14 PM

Egy közös családfába rendeztem a Návay család földeáki gyökerű tagjait, amelyhez a földeáki anyakönyvi bejegyzéseket és A földeáki Návay család története könyvet használtam.

Érdekességek

A halotti anyakönyvben 1849. január vége és április vége között nagyon sok délvidéken (Torda, Tóba és környéke) született halotti bejegyzése található. A neten utánaolvasva ebben az időben a szerbek sok magyar falut megtámadtak és onnan a magyarok északra menekültek, ezek szerint Földeákra is. Április végén ezek a bejegyzések megszűntek, valószínűleg a menekültek visszamentek szülőfalujukba.

Földeák község családkönyv adatbázisa