Üdvözlöm Földeák község családkönyv adatbázisánál

Ezen az oldalon Földeák község születési és házassági anyakönyvi adatait találja meg, kereshető formában. Az adatbázis alapvetően a Mormon Egyház által, az 1950-60-as években fotózott anyakönyvi másodpéldányok adatai alapján készültek (link itt: Földeák), az ott található születési és házassági anyakönyveket dolgoztam fel (sok személynél a Jegyzetben meg is található a link az online anyakönyvi bejegyzéshez /a megtekintése ingyenes regisztrációhoz kötött/).

A cél az, hogy Földeák volt lakosai közötti rokoni szálakat feltérképezzem és megjelenítsem e felület segítségével. 

Az adatbázis létrehozásának menete:

  • familysearch.org-ról letöltöttem, illetve felrögzítettem a 1723-1920. közötti földeáki születési anyakönyvi adatokat /22.532 rekord/
    • kijavítottam az elírásokat és a hibákat /még mindig van, de szerintem már jelenleg 99%-ban pontos/
    • egyszerűsítettem a neveket a jobb kereshetőség/azonosíthatóság miatt (pl. Rosa, Róza, Rozál, Rozália=Rozália; Rákoci, Rákóci, Rákóczi, Rákóczy=Rákóczi), az eredeti írásmódot az adott személynél/eseménynél levő jegyzetben található linken lehet megnézni (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)
  • a születési adatokat családokba rendeztem /azonos nevű szülők gyermekeinek csoportosítása, 7,981 család/
  • a családok szüleihez elkezdtem megkeresni a házassági anyakönyvi adatokat, hogy be tudjam azonosítani a szülőket a születési anyakönyvben és ezáltal összekössem a különböző generációkat

Jelenleg az adatok feltöltése, feldolgozása itt tart. A be nem azonosított szülők külön személyként vannak bent az adatbázisban, így fordulhat elő, hogy az adatbázisban kb. 1.5x annyi személy van, mint amennyi az adott időszakban született.

Hogyan használd ezt a családkönyvet:

-ha egy konkrét személyt keresel (az összes 1723-1920. között Földeákon született/anyakönyvezett személy benne van), akkor a fenti keresőbe írd be a személy nevét és ha még több adatot tudsz róla, akkor azt is (pl. ha Bajusz Máriát keresed, aki 1901-ben született, akkor azt írd be, hogy "Bajusz Mária 1901"; ha azt a Bajusz Máriát keresed, akir Szabó Mihály felesége volt, akkor íry írd bele a keresőbe: "Bajusz Mária Szabó Mihály"): a keresés eredményére kattintva pedig meg tudod nézni a konkrét személy adatait, családját, felmenőit, leszármazottait stb. A jegyzetekben pedig általában ott van a link, amin eléred az anyakönyvi bejegyzést is (ha van)

-ha egy család története érdekel, akkor a Listák/Ágak menűpontot válaszd ki és írd bele a családnavet (pl. a Bajusz családot itt éred el)

-ha kiválasztottál egy személyt, akkor érdemes az Ábrák menűpontot is megnézni, sok jó megjelenítési forma található ott (pl. itt van Bajusz Mária dédnagymamám ősei legyező formában)

-illetve lapozz lentebb ezen az oldalon, sok érdekes gyűjtést, személyt találsz itt is

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van: attila@hornyak.hu

News
Hajdanvolt Földeák
Tuesday, August 23, 2022 2:05 PM

Hajdanvolt FöldeákA 2022 tavaszán megjelent HAJDANVOLT FÖLDEÁK – helytörténeti cikkek és tanulmányok című gyűjteményes kötet Horváth Mihály könyvtáros, helytörténeti kutató két évtizedes munkásságának összegzése. A kutatások fő bázisa az országos szinten is jelentős folyóirat-archívummal rendelkező szegedi Somogyi-könyvtár volt. A kiadvány 31 fejezetét gazdag képanyag és egy színes melléklet illusztrálja. A keményborítós, műnyomópapíros, míves kivitelű könyv az 1850-es évektől a XX. század második feléig nyújt betekintést a régi Földeák mindennapjaiba, ünnepeibe. Elfeledett arcok, emberi sorsok elevenednek meg a kötet lapjain. A szerző nem titkolt szándéka, hogy a falu közszereplőin túl a „kisembereknek” is emléket állítson. A személynévmutató közel másfél ezer nevet tartalmaz, így feltételezhető, hogy sok falubeli vagy elszármazott rálelhet valamelyik felmenőjére a könyvben. A kötet Földeák bemutatásán keresztül általánosságban is képet ad a dél-alföldi falvak mindennapjairól a XX. század elején.

 

 

Teljes szövegű hozzáférés a könyvhöz a Csongrád-Csanád kincsei oldalon

 

Hajdanvolt Földeák – helytörténeti cikkek és tanulmányok. Szeged, Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, 2022, 390 oldal, 25 cm

A kiadását támogatta a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap.
Kedvezményezett: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Csongrád-Csanád Megyei Identitás erősítése, TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001

Földeákiak csoportjai különböző szempontok szerint
Friday, November 15, 2019 7:54 AM

Ez első bejegyzések az anyakönyv különböző részein

Az anyakönyvekben fellelhető örökbe fogadottak listája.

Az anyakönyvekben fellelhető névváltozások listája.

Leányanyák gyermekeinek listája. Érdekes, hogy az 1800-as évek végére mennyire megnőtt a törvénytelen gyermekek száma

Ikrek, ezen belül 3as ikrek

Gyászjelentésekben fellelhetők listája.

Nem természetes halállal meghaltak listája

Háborús hősök listái

Nemesek, akiket valamilyen anyakönyvi esemény köt Földeákhoz

Azon személyek listája, akiknél az apa vezetékneve különbözik az adott személy vezetéknevétől

Különleges megjelenítés, kicsit lassú, de érdekes így látni, hogyan keverednek a generációk, családok (alap esetben a Csányi-Varga-Kocsis-Bakacsi-Szabó-Nádasdi-Bajusz-Sípos családok /ükszüleim/ vannak megjelenítve)... a bal felső sarokban van egy menű, ott több nézet (csoportosítás) is elérhető: családok, születési helyek stb... 

Egy másik különleges, egyedi és újszerű 3D-s megjelenítés, amelyben a földeáki gyökerű felmenőim találhatók meg.

Legtöbb földeáki születésű leszármazott
Tuesday, October 1, 2019 7:48 AM

A következő személyeknek van - a feldolgozás jelen állása alapján - van a legtöbb földeáki születésű leszármazottja:

Török Sára: 1517 leszármazott, itt a leszármazottak születési arányát lehet megnézni az összes születések arányában: a 1900-as évek elején minden 7. Földeákon született gyerek az Ő leszármazottja volt. Ő volt az én egyik ősöm is (9 generációval korábban)

Nádasdi József-Megyesi Ágnes: 1495 leszármazott, Ők is az őseim voltak (9 generációval korábban)

Rakonczai István: 1395 leszármazott, Ő is az ősöm volt (10 generációval korábban)

Legtöbb gyermeke Kurunczi Józsefnek volt.

Feltérképeztem a vérrokonaimat is: itt lehet megnézni, hogy az adott évtizedben születettek közül mennyi ember volt a vérrokonom: az 1900-as évek elején minden 3. Földeákon születettel vérségi kötelék fűz össze

Földeák a neten
Tuesday, September 10, 2019 11:18 PM

Középkori és újkori összeírások Földeákon

Az 1700-1800-as években nem voltak utcanevek, hanem számozással azonosították a házakat. Ha kíváncsi vagy, hogy az 1881-es házszám (amit az adott személy melletti jegyzetben található linken megnyíló anyakönyvben találhatsz) most melyik házat jelenti, akkor kattins erre a térképre.

Rózsalakodalom, ahol nagymamám volt 1944-ben a Rózsamenyasszony

Földeák a wikipedia-n

A 100 magyar falu sorozatban megjelent Földeák könyv online

Horváth Mihály: Hajdanvolt Földeák

Földeák a korabeli sajtóban

Földeáki gyászjelentések

Földeáki temető híres halottai

Régi térképek Földeákról

A mai Földeák felülről

Híres Földeákiak
Friday, August 30, 2019 11:25 AM

Návay családfa
Wednesday, August 14, 2019 2:14 PM

Egy közös családfába rendeztem a Návay család földeáki gyökerű tagjait, amelyhez a földeáki anyakönyvi bejegyzéseket és A földeáki Návay család története könyvet használtam.

Érdekességek

A halotti anyakönyvben 1849. január vége és április vége között nagyon sok délvidéken (Torda, Tóba és környéke) született halotti bejegyzése található. A neten utánaolvasva ebben az időben a szerbek sok magyar falut megtámadtak és onnan a magyarok északra menekültek, ezek szerint Földeákra is. Április végén ezek a bejegyzések megszűntek, valószínűleg a menekültek visszamentek szülőfalujukba.

Földeák község családkönyv adatbázisa