Frequently asked questions

Ha hibát találok vagy kiegészíteném, kinek jelezzem?
Érdekel a családfakutatás, hogyan induljak el?
Hol lehet az anyakönyveket online böngészni?
Kutatás a Mormon Egyház adatbázisában - familysearch.org
Mennyire lehetek biztos az adatok valóságtartalmában?
Nem természetes halállal meghaltak száma

Ha hibát találok vagy kiegészíteném, kinek jelezzem?

Hornyák-Sebestyén Attilának: attila@hornyak.hu


Érdekel a családfakutatás, hogyan induljak el?

Itt jól össze van foglalva: MACSE

Egy másik nagyon jó honlap: https://adatbazisokonline.hu/gyujtemeny/csaladtortenet

Rengeteg digitalizált anyag a kutatáshoz (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

Sok digitalizált könyv a kutatáshoz (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

Segédletek, leírások (Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete)

 

Arra ezért "vigyázz", ha beszippant a kutatás izgalma/szépsége, akkor rengeteg időd és energiád fogja lekötni...


Hol lehet az anyakönyveket online böngészni?

Ingyenesen a Mormon Egyház oldalán, de kell hozzá kis angol tudás és regisztrálni kell (ami viszont ingyenes). Itt a Mormon Egyház által mikrofilmre vett anyakönyveket találsz a világ majd minden országából, és majdnem az egész Magyarország és Szlovákia területéről.

A magyarországi születésiek 1895-ig jelentős részben indexálva vannak (vagyis kereshető), de 1895-ig az egyházi születési/házassági/halottiak fent találhatóek digitálisan kereshető formában (nagyrészt a másodpéldányok). Sok településnél az 1895 utáni polgári anyakönyvek is fent vannak, akár 1980-ig is (Földeák esetében 1912-ig).

Ezek az egyházi oldalak nagyrészt fizetősek, de magyar nyelvűek és az 1900-as évekre vonatkozóan több adatot tartalmaznak.


Kutatás a Mormon Egyház adatbázisában - familysearch.org

Jó hír az, hogy az anyakönyvek egy jelentős része megtalálható az interneten és szabadon kutatható a www.familysearch.org oldalon. Ezen az oldalon elérhetőek az 1895. előtti egyházi keresztelési, házassági, halálozási anyakövek (a keresztelésiek jelentős része indexelve, vagyis kereshető formában), de sok település esetén a polgári (1895. utáni) anyakönyvek is elérhetők (némely esetben a születési 1920-ig, a házassági 1950-ig, a halotti 1980-ig).

Mit kell tenni, hogy itt böngésszen az ember az anyakönyvek között? 

Először is regisztrálni kell itt: www.familysearch.org/register (ingyenes).

Ha ez megvan, akkor utána itt lehet keresni településre: https://www.familysearch.org/search/catalog: a "Place2 mezőbe be kell írni, hogy melyik települést anyakönyvét keressük, majd a menűben kiválasztani és "Search". Utána meg fog jelenni, hogy milyen anyagok vannak fent (pl. Church record: egyházi anyakönyvek, Civil registration: polgári anyakönyvek), amit keresünk, azt le kell nyitni és rákattintani a minket érdeklő sorra.

A megjelenő lapon kb. a 2 oldalon fel vannak a sorolva azok az anyakönyvek, amelyek elérhetőek. Ahol a "Format" oszlopban nagyító van, ott szerencsénk van, mert indexel van, vagyis kereshető, így a nagyítóra kattintva tudunk keresni. Ahol a fényképezőgép ikon van, ott arra kattintva az anykönyv lapjai között tudunk böngészni.

Figyelem! Az indexelés sok helyen pontatlan, illetve ahogy megyünk vissza az időben, az anyakönyvekben annál kevesebb adat van és annál pontatlanabbak.


Mennyire lehetek biztos az adatok valóságtartalmában?

Amennyire az anyakönyvek írói (régen a papok) pontosan vezették, illetve az az adatok feldolgozói (pl. családfa kutatók) pontosan rakták össze a kapcsolatokat. Nehézség sokszor az anyakönyvek olvashatatlansága, illetve a kevés/elégtelen adat (főleg az 1700-as években, de az 1800-as évek első felében is).

Az 1700-as években sokszor csak találgatni lehet és a házassági/halotti anyakönyvekből kikövetkeztetni, hogy melyik lehetett a keresett Ős, az 1850-es évektől már általában több adat áll rendelkezésre, ezért pontosabb lehet a kutatás eredménye.


Nem természetes halállal meghaltak száma